Skip to main content

Scam - voor auteurs, door auteurs

Scam is een niet-commerciële burgerlijke collectieve vennootschap zonder winstoogmerk die de auteursrechten of royalty’s beheert voor auteurs binnen de categorieën audiovisuele documentaire en radiodocumentaire, literatuur en andere geschriften, beelden, illustraties en foto’s, wetenschappelijk en pedagogisch werk, multimedia en non-fictie.

Scam, van oorsprong tot vandaag

Het ontstaan van Scam gaat terug tot de oprichting van de Société des Gens de Lettres in 1838, toen Honoré de Balzac, Émile Zola, Victor Hugo, Alexandre Dumas en andere columnisten de nood voelden om zich te verenigen voor de inning en de verdeling van hun rechten als auteurs voor de pers. Al snel voegden de makers van de eerste audiovisuele documentaires zich bij hen, gevolgd door de makers van radiodocumentaires. De evoluties op het vlak van wetgeving rond de inning van auteursrechten brengt een aantal onder hen ertoe in 1981 de Société civile des Auteurs multimédia op te richten –naast Scam blijft SGDL zich verder bezighouden met haar opdracht om de creatie aan te moedigen en de belangen van de auteurs te verdedigen.

Een internationaal vennootschap

Wereldwijd telt Scam 29.000 auteurs, voor wie ze de auteursrechten verdedigt, onderhandelt, int en tenslotte verdeelt. 1900 Scam-leden wonen in België.

De vennootschap heeft zetels in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Canada. Leden worden in een 40-tal landen vertegenwoordigd door wederkerigheidsakkoorden met zusterverenigingen. Scam wordt beheerd door auteurs, voor auteurs. Elk jaar worden auteurs verkozen voor de Raad van Bestuur in Parijs en voor het Belgisch Comité. Het Belgisch Comité van Scam bepaalt samen met de administratie welke politiek Scam voert op het Belgisch grondgebied en verifieert de uitvoering ervan. Het Comité bestaat uit 12 verkozen Belgische auteurs die elk voor een periode van 4 jaar zetelen. Ze komen maandelijks samen om de culturele acties te bespreken en de werking van de administratie te evalueren en ondersteunen.

Missies en diensten

Scam biedt haar leden talrijke diensten aan die verband houden met hun professionele leven:
- Ze int en verdeelt auteursrechten;
- Ze geeft gratis juridisch advies bij contractonderhandelingen of bij vragen die betrekking hebben op het sociaal of fiscaal statuut van auteurs;
- Ze neemt het collectieve beheer op zich dat nodig is voor het gebruik van werken uit het repertoire;
- Ze biedt ondersteuningsbeurzen voor projecten of promotieacties via haar programma van culturele actie dat de auteurs moet aanmoedigen en bijstaan in hun professionele parcours en dat hun werk moet promoten.

Contact

Neem voor informatie contact met ons op per telefoon : 02 551 03 20, of e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot ziens !